fbpx
Biznis Lifestyle Preduzetništvo

Bill Gates – Preporuke knjiga

Haruki Murakami rekao je:

„Ako čitate knjige koje svi drugi čitaju, možete misliti samo kako svi drugi misle“.

Ipak, ako pročitate neke od knjiga koje Bill Gates čita, sasvim sigurno nećete misliti kako svi drugi misle, a možda ćete ukrasti i mali deo načina razmišljanja ovog sjajnog mogula.

Ukoliko do sada niste, obavezno posetite njegov blog Gates notes – istinsku riznicu autentičnog, kvalitetnog sadržaja, od biznis saveta do preporuka knjiga, koje su sve samo ne knjige koje svi čitaju.

Predstavljamo vam samo nekolicinu Gatesovih favorita koje neiscrpno i posvećeno opisuje na svom blogu – i nadamo se da će se iste uskoro naći i u vašoj biblioteci:

Educated, Tara Westover

Tara napušta kuću u sedamnaestoj godini. Do tada, nikada nije išla u školu niti posećivala lekara. Priča o Tari je priča o odrastanju u mormonskom domaćinstvu i društvu, a, kako Gates navodi, Tara Westover je izuzetan pisac koji ga je naveo da pročita svaku stranicu njenog nesvakidašnjeg, ekstremnog detinjstva. Memoar mlade žene i spisateljice čija je potreba za učenjem bila toliko jaka da je doktorirala na Cambridgeu fascinirala je Gatesa i njegovu suprugu.

Army of None, Paul Scharre

Još jedna nesvakidašnja tema iz knjige Gatesove biblioteke – Army of None je štivo o autonomnom oružju, napisana na način koji svi mogu da razumeju i koja donosi veoma bitnu temu sadašnjice o kojoj bi svi trebalo da čitaju i da se informišu.

Books

Bad Blood, John Carreyrou

Pored popularnog Netflixovog filma o Theranosu, zahvaljujući knjizi Bad Blood sada možete i čitati o ovoj gorućoj temi – o jednoj od najvećih poslovnih prevara 21. veka. Ukoliko pročitate ovu knjigu saznaćete sve.

The Most Powerful Idea in the World, William Rosen

U svojoj knjizi The Most Powerful Idea in the World, Rosen prikazuje sveobuhvatnu istoriju parne mašine. Na taj način, kako Gates navodi, autor detaljno objašnjava na koji način inovacije menjaju svet.

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness, Andy Puddicombe

Ako vas meditacija fascinira i ljubitelj ste tema iz oblasti duhovnog razvoja, ova knjiga je, prema Gatesovim rečima, štivo koju biste morali pročitati.

The ride of a Lifetime, Robert Iger

„Ovo je jedna od najboljih knjiga o biznisu koju sam pročitao poslednjih godina. Iger je uradio sjajan posao u prikazivanju kako to izgleda kada ste direktor velike kompanije. Bez obzira na to da li tražite koristan savet u vezi sa vođenjem biznisa ili tražite zabavno štivo za čitanje, mislim da ćete uživati u ovim interesantnim anegdotama osobe koja je bila na čelu kompanije Walt Disney od 2005. do 2020.“

Good Economics for Hard Times, Abhijit V. Banerjee i Esther Duflo

Abhijit V. Banerjee i Esther Duflonagrađeni su Nobelovom nagradom za ekonomske nauke i oni spadaju među najbolje ekonomiste današnjice. Na sreću čitalaca, oni takođe znaju kako da laicima na jednostavan način objasne komplikovane ekonomske koncepte. Fokus njihove knjige Good Economics for Hard Timesjesunejednakost i politička polarizacija u SAD i drugim bogatim zemljama poslednjih decenija.

Life 3.0, Max Tegmark

Gates navodi da svako ko želi da zna na koji način veštačka inteligencija oblikuje svet, treba da pročita knjigu Life 3.0. Fizičar po obazovanju, Tegmark u ovoj knjizi ne zauzima stav o tome šta treba ili ne treba da se radi, već daje naučnu osnovu za upoznavanje sa pomenutom temom.

Behind the Beautiful Forevers, Katherine Boo

U knjizi Behind the Beautiful Forevers reč je o životu u sirotinjskom kvartu Mumbaija. Gates je preporučuje jer je, prema njegovim rečima, odličan prikaz toga s kakvim sanitetskim izazovima se svet suočava.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!