fbpx
Biznis Ekonomija Preduzetništvo

Novac, bankarstvo, ekonomija, moć – priča o Rotšildima, I deo

Kada je reč o biznisu, bilo koje vrste – možda je najbitnije naći se na pravom mestu u pravo vreme. Takođe, možda su svako mesto i vreme pravi kada smo spremni da, u bilo kom trenutku, prepoznamo i iskoristimo priliku, ili, još bolje – kada iste nema, da je sami stvorimo.

Kada znamo ko smo, kuda idemo, šta želimo i koliko vredimo, prilike se prirodno nižu, a porodica koja je sasvim sigurno znala kako da sa istima mudro ‘barata’ jesu čuveni Rotšildi.

Treći lord Rotšild jednom prilkom opisao je bankarstvo kao “omogućavanje novcu da se kreće od tačke A do tačke B, tamo gde je novac potreban.”

Zvuči jednostavno ali nije lako, čemu svedoči i istorija firme koju je dve stotine godina ranije osnovao čukundeda pomenutog Rotšilda.
Još od druge dekade devetnaestog veka postojale su spekulacije o poreklu i obimu porodičnog bogatstva; o društvenim posledicama njihovog meteorskog uspona; o njihovom političkom uticaju, ne samo u pet zemalja u kojima su postojali kao porodica, nego u svetskim okvirima. Mitologija nastala iz ovih spekulacija isto toliko je dugovečna kao i sama firma N.M. Rotšild i sinovi.

Ime Rotšild (što na nemačkom znači “crveni štit”) danas je možda manje poznato nego pre jednog veka, ali je svakako čuveno bivajući sinonim za novac, uspeh, moć.

Banka trenutno možda nije finansijski gigant kakva je bila u veku koji je sledio posle 1815. godine, i porodica je raštrkana na više strana ali svakako i dalje privlači pažnju obavijena velom mistike. I dan-danas, javnost je radoznala i želi da zna što više o bogatstvu Rotšilda, na koji način su do njega došli i zadržali ga.
Finansijski stručnjak Volter Bedžet, u svom delu Ulica Lombard (1973) navodi da firma N. M. Rotšild i sinovi, tehnički uopšte nije bila banka.

Rotšild

Gospoda Rotšild su veliki kapitalisti, koji, bez sumnje, imaju priličnu količinu pozajmljenog novca u rukama. Ali, oni ne uzimaju stotinu funti plativih na zahtev da bi ih vratili u čekovima od pet funti – što je englesko shvatanje bankarstva.
Oni pozajmljuju velike količine novca, na duži ili kraći rok. Engleski bankari rade s velikim brojem malih suma, koje su sve naplative kratkoročno, ili na zahtev. Način na koji oni upošljavaju novac, takođe se razlikuje od britanskog. Stranac, kad kaže berza – misli da je to prodaja i kupovina menica stranih zemalja – suštinski deo bankarstva … Ali, većina bankara u unutrašnjosti Engleske.. ne bi znala kako da obavi veliku berzansku operaciju.
Berzom rukovodi malo i posebno telo stranih posrednika (brokera), među kojima su Rotšildi najveći. Ova porodica u Engleskoj se ne može nazvati bankarskom – ni prema načinu na koji pozajmljuje novac, niti prema načinu na koji novac upošljava.”

Počevši svoj poslovni uspon kao izvoznik tekstila; Natan Majer Rotšild bio je, tehnički rečeno, trgovac koji se usput specijalizovao i u oblasti različitih finansijskih usluga.
O sebi je 1817. rekao sledeće: “Moj posao u potpunosti se sastoji od transakcija za vladu i bankarskih operacija.”
Takođe, N. M. Rotšild u početku nije bila samostalna firma: sve do perioda izmeđi 1905. i 1909. godine to je bila jedna od nekoliko “kuća” Rotšildovih, kojom je upravljala porodica – mada jedino Londonska kuća postoji neprekidno do danas (banka Rotšild & Co samo je indirektan naslednik prvobitne Pariske kuće i nacionalizovana je 1981. godine.) U svom zenitu, od dvadesetih do šezdesetih godina prošlog veka, ova grupacija je imala pet različitih preduzeća. Sve do šezdesetih godina devetnaestog veka pet različitih kuća Rotšilda radilo je zajedno – saradnja je bila toliko tesna da nije moguće razmatrati istorijat jedne bez ostale četiri; one su bile u svakom pogledu sastavni delovi jedne multinacionalne banke. Čak i u prvoj dekadi dvadesetog veka sistem parterstva nastavljao je da funkcioniše besprekorno… ipak, u jednom trenutku, Rotšildi odučuju da je vreme za promene i prave odlučan iskorak.

O kakvom je iskoraku reč, kao i nastavak istorije Rotšilda i njihove biznis tajne, čitaćete u jednom od narednih Admedia tekstova.

Izvor: Ferguson, Kuća Rotšilda; proroci novca, I knjiga

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!