fbpx
Biznis Preduzetništvo

Biznis knjiga, preporuka – Mit o preduzetništvu

Ukoliko ovog meseca planirate da pročitate samo jednu knjigu, neka to bude ‘Mit o preduzetništvu’, Majkla E. Gerbera.

Bestseler koji je prodat u preko 3 miliona primeraka naučiće vas mnogo toga, između ostalog – zašto većina malih privatnih firmi ne uspeva – i šta učiniti u vezi sa tim.

Mit o preduzetništvu je čisto zlato biznis literature, štivo koje sažeto, direktno i pre svega, na jednostavan i pitak način objašnjava put preduzetnika, probleme na koje svaki vlasnih firme nailazi i što je najbitnije – pored jasnog definisanja problema, nudi rešenja za iste.

Upravo u duhu rešavanja problema, autor knjigu započinje, tačnije, predgovor iste završava citatom Antonija Grinbenka “Da biste preživeli u nemogućoj situaciji, nisu vam potrebni refleksi vozača Formule jedan, nisu vam potrebni mišići Herkula, niti Ajnštanov um. Morate samo da znate šta treba da uradite.”

Dakle, nekada rešenje leži u jednostavnosti, iako je nekada baš jednostavne stvari najteže definisati, prepoznati ih i savladati. Ipak, da bismo u tome uspeli, u životu i u biznisu – potrebno nam je iskustvo.

Iskustvo Gerberu ne manjka, kao ni znanje, a oba dolaze iz prakse – iz hiljade sati rada u protekle dvadeset i četiri godine u firmi E-mit, čiji je i osnivač.

Kroz knjigu se prožimaju definicije, pitanja – kako stručna, tako i ona svakodnevna, koja postavljamo sami sebi – ali istovemeno usko povezana sa bilo čim što u životu radimo, pa tako i sa biznisom u koji se upuštamo.

Pored vrlo važne stavke, a to je – šta da radimo – Gerber nas uči i drugoj, ne manje bitnoj stavci a to je – šta da ne radimo.
Šta da ne radimo, kako ne bismo nabasali na probleme koji bi nas mogli odvesti pravo u preduzetnički haos.

Gerber nas uči u da ne odustajemo, već da naučimo da zastanemo, i predahnemo.

U knjizi ‘Mit o preduzetništvu’ pominju se i termini kao što su orkestriranje, preduzetnički model, ključ u ruke, fenomen franšize, kvantifikovanje, čvrsti sistemi, meki sistemi, kao i brojni slikoviti primeri koji prate definicije, a sa kojima se nije teško identifikovati.

Gerber nas uči kako da radimo manje, zarađujemo više, poboljšamo prodaju, razvijemo viziju, savladamo prepreke i izbegnemo probleme, kao i kako da što bezbolnije i pametnije prođemo kroz
proces lude vožnje zvane – razvoj sopstvenog biznisa.

I naposletku, ili na početku, autor nas ne uči samo kako da izgradimo uspešan mali biznis – već i kako da radimo na svom biznisu, a ne u njemu.

Da bismo počeli da živimo život kakav želimo, moramo imati jasnu sliku o istom i, pre svega, znati šta želimo.
Najbitnije, pre nego što započnete svoj biznis, ili pre nego što mu se sutradan vratite, Gerber savetuje da sebi postavite sledeća pitanja:

mit o preduzetništvu

Kako želim da izgleda moj život?

Kakav želim da bude moj život iz dana u dan?

Šta bih želeo da mogu zaista da kažem o tome šta znam u svom životu, o svom životu?

U kakvom odnosu bih želeo da budem sa drugim ljudima u mom životu – sa mojom porodicom, prijateljima, poslovnim saradnicima, mojim mušterijama, zaposlenima, ljudima u mojoj zajednici?

Šta bih želeo da ljudi misle o meni?

Šta bih želeo da radim za dve godine? Za deset godina? Za dvadeset godina?
Na samom kraju života?

Šta bih posebno želeo da naučim tokom svog života – u duhovnom, fizičkom, finansijskom, tehničkom i intelektualnom smislu? U pogledu međuljudskih odnosa?

Koliko će mi novca biti potrebno za stvari koje želim da obavim?
Kada će mi taj novac zatrebati?

Pomenuta su samo neka od pitanja koja biste mogli da postavite sebi pre kreiranja svog primarnog cilja. Prema rečima Majkla Gerbera, odgovori na ova pitanja postaće standardi na osnovu kojih možete početi da merite napredak u svom životu, a taj primarni cilj, zapravo je vizija koja je neophodna da se vaš biznis uvede u vaš život i vaš život u biznis.

Pročitajte ‘Mit o preduzetništvu’, odgovorite na bitna pitanja, postavite cilj, imajte viziju i zadržite fokus. Prepoznajte svoju svrhu, a ista će vam dati snagu da se izborite sa svim preprekama i teškoćama koje vam se nađu na putu.

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!