fbpx
Biznis Lifestyle Preduzetništvo Tehnologija

21 lekcija za 21. vek

“U svetu preplavljenom irelevanrim informacijama, jasno znanje je moć. Teorijski, svako može da se pridruži raspravi o budućnosti čovečanstva, ali teško je sačuvati jasno sagledavanje. Često čak i ne primetimo da je rasprava u toku, niti koja su u stvari ključna pitanja.” Juval Noa Harari

Juval Noa Harari – izraelski intelektualac, istoričar i profesor istorije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu – ujedno je autor čije knjige bi svako, a posebno mlađe generacije trebalo da čitaju.

Bez obzira na to da li se odlučite za Hararijevu knjigu “Sapijens”, o kratkoj istoriji čovečanstva, “Homo deus”, o kratkoj istoriji sutrašnjice, ili 21 lekcija za 21. vek – nećete pogrešiti i bićete daleko bogatiji za brojna saznanja o kojima ranije niste ni razmišljali. Svakako, ono što je najbitnije, ova knjiga će vas pokrenuti i naučiti da mislite.

Biti misleća osoba danas je postalo retkost. Ipak, ukoliko želimo smislen život, a nakon toga i biznis, bitno je razmišljati jasno, biti svestan sebe i sveta oko sebe, videti svari kristalno jasnim i izaći iz magle. Kako? Definisati šta treba da radimo, čemu da težimo, na koji način u kojim situacijama da se ponašamo. Kako da se ophodimo prema drugima, na koji način da komuniciramo dok koračamo kroz život gradeći svoj put.

“Pojedinačna ljudska bića znaju sramno malo o svetu, a kako se istorija kretala napred, tako su znala sve manje. Jedna žena iz plemena lovaca-sakupljača u kamenom dobu znala je kako sama sebi da napravi odeću, da potpali vatru, da ulovi zeca i da umakne lavovima. Danas mi mislimo da znamo mnogo više, ali kao pojedinci, zapravo znamo mnogo manje. Oslanjamo se na stručnost drugih da bismo zadovoljili gotovo sve svoje potrebe.”

Juval Noa Harari

Stvarnost, za čoveka, zavisi od strukture njegove svesti.

Upravo o toj svesti Harari govori kroz svoju knjigu “21 lekcija za 21. vek”, uvodeći nas u svet onoga što je bilo, što jeste i što će biti, fokusirajući se prvenstveno na sadašnjost.

Harari objašnjava šta se danas događa u svetu, i koji je najdublji smisao ovih događaja? Kroz stranice knjige “21 lekcija za 21. vek” autor detaljno objašnjava tehnologiju i napredak iste, pokušavajuću da nam je približi, a nova dostignuća učini razumlivim.Oslanjajući se na ideje iz svojih prethodnih knjiga, Harari nas suočava sa životnim izazovima usled neprestanih promena koje zbunjuju, konstantno utičući na našu egzistenciju, menjajući postojeće obrasce razmišljanja i delanja.

Takođe, Harari nas priprema za budućnost koja će se mnogo razlikovati od sadašnjeg trenutka i ukazuje nam koja pitanja treba da postavimo sebi da bismo preživeli.

U odnosu na celinu, uvek treba brižljivo posmatrati i proučavati pojedinosti, jer upravo one čine život kakav biramo da živimo, razliku prave detalji i sitnice od kojih su sazdane velike stvari.

Stručnjak je onaj koji poznaje neke od najfatalnijih grešaka koje možemo načiniti u svom poslu, a poznavajući ih, ujedno je sposoban da te greške izbegne. Isti princip je i u životu. Na određenim greškama se uči i stoga one mogu biti blagodarne lekcije. Ipak, postoje one koje treba znati izbeći, jer mogu biti fatalne. Da bismo ih prepoznali, potrebno je znanje – upravo ono jasno, svesno znanje, koje Harari pominje na samom početku svoje knjige.

Ukoliko ste gladni istog, ukoliko vas intrigiraju činjenice, priče, mitovi koji objašnjavaju prošlost i zacrtavaju budućnost – obavezno pročitajte knjigu “21 lekcija za 21. vek”; razbiće vam iluzije, ali potkrepiti znanje; a u znanju je moć.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!