fbpx
Biznis Lifestyle Motivacija Preduzetništvo

Šta kada izgubite motivaciju?

motivacija

U knjizi pod nazivom “Imati hrabrosti ne svideti se drugima” postoji odlomak u kome jedan filozof navodi sledeće “Možda već znate ovo, ali voda u bunaru cele godine ostaje otprilike na istoj temperaturi. To je objektivan broj, isti je svima koji ga mere. Ali, kada leti pijete vodu ona se čini hladnom, a kada istu tu vodu pijete zimi, ona se čini toplom. Iako je, sudeći po termometru to ista voda, način na koji je doživljavamo zavisi od toga da li je leto ili zima”.

Bunarska voda, zapravo samo je metafora za sve u našem životu, i biznisu; za brojne stvari koje se ne menjaju već su uvek iste, ali način na koji ih percipiramo varira – od nas samih, našeg kapaciteta, senzibiliteta, naših shvatanja i brojnih drugih faktora. Tako je i sa motivacijom. Nekada će je biti, jačim ili slabijim intenzitetom, nekada će izostati ali razlog zbog koga postoji se ne menja i uvek mu se treba vratiti i prisetiti se istog, a kada je najteže nastaviti dalje.

Takođe, motivacija ujedno znači i malo, i veoma mnogo – u zavisnosti na to kako je doživljavamo.

motivacija

Kada je reč striktno o biznisu, preduzetnici čini se, nemaju previše prostora da se preispituju i svakog jutra kada ustanu razmišljaju da li je motivavija i dalje prisutna ili ne. Neke stvari jednostavno moraju biti urađene, završene, ispunjene bez obzira na manjak ili višak motivacije. Tu svakako nastupaju disciplina, fokus i prisećanje na krajnji cilj. Ipak, šta kada nestane motivacije?

Prvenstveno, definišite razloge zašto je nestala. Da li je to strah, lenjost, nedostatak fokusa, nedostatak svrhe, nejasnoća, konfuzija, nesigirnost, zasićenost, umor ili nešto treće? Drugo, napravite razliku između subjektivnog i objektivnog, šta je stvarnost, šta su činjenice – a šta samo vaša percepcija u datom trenutku. Takođe, prisetite se da ste isključivo vi zaduženi za sopstvenu motivaciju; ukoliko istu prepustite nekom drugom, to je plamen vatre koji se može brzo razbuktati ali isto tako i brzometno, kompletno ugasiti, a onda ostaje samo pepeo. Ne prepuštajte ništa u vezi sa vašim životom i poslom drugima – pa tako ni motivaciju. Ona zavisi isključivo i samo od vas. Vi imate kontrolu, vi i samo vi zaduženi ste da obezbedite sve potrebno kako bi ona postojala i opstajala. Dakle, oslonite se na sebe jer moć je u vašim rukama, a sve kreće iz glave. Upravo iz tog razloga konstantno osluškujte sebe, svoje potrebe, svoje promene, brinite o sebi (fizički i duhovno) i ne zaboravite da ste vi svoja najvažnija i najsigurnija investicija.

Stoga – ukoliko ponestane motivacije, ne stežite sebi omču oko vrata, ne frustrirajte se, ne osuđujte sebe niti se nasilno trudite da je povratite. Pauzirajte. Odmorite. Znajte da je ponekad dovoljan samo jedan dan, nekada i samo jedan sat odmora i prepuštanja osećaju nemotivisanosti, bez griže savesti – kako bi se motivacija vratila. Nekada je potrebno ne raditi ništa kako biste uradili sve. Nekada i fizička aktivnost može biti od pomoći kako bi se misli razbistrile a mozak se vratio na “pravi put”.

Takođe, ukoliko se osećate iscrpljeno napravite listu stvari koje nisu neophodne da se urade i videćete koliko vam “ne gori pod nogama” koliko mislite. Upravo to saznanje odagnaće pritisak, a to je nekad krucijalno kao bismo imali snage, volje i motivacije da nastavimo dalje.

Dajte sebi dozvolu da uraditi samo ono što je neophodno, a neretko je to kraća lista svari nego što možete da zamislite. Nekada minimum donosi maksimum.

Uz to, bitno je da nagrađujete sebe. Kada vam se nešto jednostavno ne radi, a iz nekog razloga morate sebe naterati da isto uradite (što je u preduzetništvu česta pojava), smislite male kreativne načine da sebi olakšate tako što ćete se nakon nečeg urađenog i nakon završene obaveze nagraditi. Nagrada je indvidualna stvar, a vi najbolje znate šta vas usrećuje i pokreće. Nekada je to šolja omiljene kafe, nekada odlazak u bioskop, par sati više sna ili možda određena materijalna stvar koju već dugo želite sebi da priuštite.

I za kraj, podsetite se zašto ste počeli, gde ste krenuli, šta vas vodi i kuda? Radite ono što vas “radi”. Ponekada se u haotičnosti biznisa i svakodnevnice izgubi – ne samo fokus na cilj – već i svi razlozi zbog kojih smo započeli sopstveni biznis. Nemojte dozvoliti da vas rad proguta, već se uvek prisećajte zašto ste nekada voleli to što radite, koje su vam bile želje, koje planove ste već ostvarili i zašto ste želeli da ih ostvarite. Setite se čemu stremite i neprestano, nezaustavljlivo idite ka tome i kada je najteže. Takođe, iako odgovori leže u nama samima, neretko je i određena literatura tu kao savršen pomoćnik. Jedna od takvih je i izuzetna knjiga koja vam može biti od koristi kada “zapne”, a to je – “Atomske navike” autora Jamesa Cleara.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!