fbpx
Biznis Lifestyle Motivacija Preduzetništvo

Pametnije, brže, bolje: tajne produktivnosti u životu i poslu

pametnije, brže, bolje

U moru biznis knjiga o motivaciji, produktivnosti, inspiraciji, različitim pričama i savetima – izdvaja se jedna koju ćete, bez sumnje, pročitati u jednom dahu ne ispuštajući je iz ruku. Reč je o bestseleru New York Timesa, knjizi “Pametnije, brže, bolje: tajne produktivnosti u životu i poslu” (originalan naslov “Smarter Faster Better – The Secrets of Being Productive”) dobitnika Pulicerove nagrade, autora Charlesa Duhigga. Duhigg je dobio brojna priznanja za svoj istraživački rad i pisanje, a znamo ga i po planetarno popularnoj knjizi “Moć navike: zašto radimo to što radimo u životu i poslu”.

Teza da ne treba raditi više, već pametnije, još jednom se dokazuje kao istinita u ovom fantastičnom štivu. Ukoliko sebe iscrpljujete doći će do sagorevanja (burnout sindrom), a onda vam niko ne može pomoći. Kada je ugroženo zdravlje, psihofizičko stanje, kada ste preumorni, iscrpljeni, nadomak depresije – ne možete biti dobri svom biznisu, ali pre svega, ne možete biti dobri sebi, svom životu, porodici, ljudima do kojih vam je stalo, saradnicima. Ukoliko ne zastanete na vreme, ne oslušnete svoje potrebe i ne počnete svesno da živite život u skladu sa svojim tempom, nećete daleko dogurati, a svi uspesi koje možda postignete mukotrpnim radom neće biti dugoročni, isplativi na duge staze – i daleko više će vam oduzeti nego dati.

Stoga, oslušnite sebe, bez obzira na to da li ste solo igrač ili radite u timu – verujte svojoj intuiciji. Takođe, u svakom trenutku budite svesni da je kontrola uvek u vašim rukama.

Duhigg se u pomenutoj knjizi osvrće na brojne metode učenja kontrole sopsvenog uma, temeljno objašnjavajući proces kao i sam značaj kreiranja mentalnih modela. Upravo u tome je ključ, bez obzira na to da li ove metode primenjujete u poslovnim ili svakodnevnim, životnim situacijama.

pametnije

Ponekada, kada se učini da nam se sve u životu raspada, a da mi ne možemo ništa učiniti da to popravimo ili sprečimo – i sama pomisao, samo podsećanje da zapravo imamo kontrolu, da naš život zavisi od nas samih i da snosimo sopstvenu odgovornost za sve – vraća nam motivaciju, uliva nadu, čini da se ponovo osećamo kao gospodari svog života (što uvek i jesmo), i vraća nas na pravi put. Vraća nas iz uloge žrtve, na ulogu pobednika.

Verovanje da kontrola dolazi iznuta, od nas samih, a da ne zavisi ni na koji način od spoljašnjih faktora doprinosi povećanju produktivnosti.

Isto tako, uvek je bitniji kvalitet od kvaniteta, nije bitno koliko radite, već kako radite, nije bitno ni koliko sati ulažete u nešto što radite, već šta postižete za što manje vremena. To je formula efektivnog i efikasnog rada. Raditi što manje, ali što kvalitetnije, samim tim – uz što manje napora, zaraditi što više novca.

Vreme je jedino što nema cenu, nepovratno je i dragoceno.

Novac se izgubi i ponovo zaradi.

Ljudi odu i dođu.

Biznisi propadaju i vraćaju se na vrh.

Ali, potrošeno vreme nikada se ne može vratiti. Stoga zaista, u svakom trenutku, svesno i odgovorno – budite pametniji, brži i bolji.

Ukoliko niste sigurni kako, niti odakle da krenete – pomenuta kniga Charlesa Duhigga “Pametnije, brže, bolje: tajne produktivnosti u životu i poslu” svakako će biti više nego odgovarajuća polazna tačka i idealna smernica. Pročitajte je što pre, nećete zažaliti.

*Ako želite da pročitate originalno izdanje, posetite websajt bookdepository.com gde vas pored ove, očekuje još bezbroj knjiga slične tematike.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!