fbpx
Biznis Lifestyle Motivacija Preduzetništvo

Priča o uspehu – Christopher Nolan

Izuzetna stvar u vezi sa preduzetništvom jeste ta što se neprimetno nalazi u gotovo svakoj branši. Preduzetnik je onaj ko zna da se snađe potpuno sam, u svakom trenutku, ko ni iz čega izgradi sve, ko je motivisan, uspešan, autentičan, spretan i na sebi svojstven način – briljantan.

Upravo takav čovek jeste i čuveni Christopher Nolan – reditelj, scenarista, producent, uspešan biznismen i bilioner.

Nolan je dokaz da je moguće biti istovremeno i umetnik i biznismen, kao i da sjajne ideje uvek nađu put do uspeha. Njegova kreativnost je nezaustavljiva, a leži u neverovatnoj inspiraciji, motivaciji i danonoćnom radu.

Rođen 30. jula 1970. godine u Engleskoj, još kao dete stvarao je mini filmove, na taj način ispoljavajući svoju izrazitu kreativnost. Prvi kratki film napravio je već sa 7 godina, a iskustva koja je sticao odrastajući bila su više nego šarenolika – s obzirom na to da je živeo na relaciji London-Čikago.

Naposletku, ipak se stacionirao u Londonu, studirajući književnost na prestižnom University College London. Uporedo sa studijama, pohađao je brojne filmske radionice, što je bio samo lagani uvod u njegovu svetlu i obećavajuću filmsku karijeru.

Nakon niza kratkih filmova, ovaj londonski reditelj, producent i scenarista, započeo je ozbiljniju karijeru davne 1998. godine, debitantskim crno-belim filmom Following, koji je sniman svake subote, godinu dana, mahom u kući Nolanovih roditelja – sa ukupnim budžetom od 6000 $.

Following je bila priča o usamljenom piscu koji je bio opsednut praćenjem nepoznatih ljudi. Film je rađen prema veoma zanimljivoj, inovativnoj šemi, ali nažalost – nije naišao na veliki odziv publike. Ipak, ta činjenica nadoknađena je Nolanovim sledećim filmskim ostvarenjem – filmom Memento, iz 2000. godine. Memento je odisao indie vajbom, a glavna uloga čoveka koji boluje od amnezije, poverena je Guyu Pearceu. Film je bio nominovan za Oskara, i to u dve kategorije, a baziran je na priči Nolanovog rođenog brata.

Christopher Nolan

Svojim prvim visokobudžetnim filmom, Insomnia – Christopher Nolan počeo je da gazi sve dublje u žanr psihološkog trilera. Nakon toga, sledi film koji je Nolana vinuo u zvezde filmske industrije, a to je Batman Begins (2005), sa Christianom Baleom u glavnoj ulozi, rađen po kultnom stripu – Batman. Film je zaradio 372 miliona dolara širom sveta. Usledio je Prestige (2006), koji je publici ponudio ne samo nezaboravan vizuelni doživljaj, već i fenomenalno iskustvo kada je reč o izvanrednom mislilačkom procesu, navodeći gledaoce da razmisle o onome što zapravo jesu i zašto rade određene stvari, zašto povlače određene životne poteze.

Christopher Nolan, zapravo je filmski guru modernog doba ali i budućnosti. Stvarajući u nekom svom, paralelnom univerzumu, gde se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u celinu, on nezaustavljivo, svakim filmom, sve brže hrli ka uspehu; svakim novim ostvarenjem nadmašujući sam sebe. Dok jednom scenom dočarava realnost, drugom je zagazio u dubine imaginacije. Ipak, on ništa ne prepušta slučaju. Moć Nolanovog uma je neprocenjiva. Neprestano radeći, stvara nešto što će publici zaista značiti – ne samo kao inspiracija, već i kao životni pokretač, okidač neke čudne energije koja će ih podstaći da osete nešto, što će ih pomeriti.

Statičnost je najgori neprijatelj ljudi, njihovog života, biznisa… a Nolanovi filmovi tu su da razmrdaju i pozovu na akciju.

Ta vrsta akcije kulminirala je filmovima Inception i The Dark Knight, koji je jula 2008. godine postavio rekord u zaradi u Sjedinjenim Državama – 158 miliona dolara zarađenih isključivo od vikendnih projekcija. Pored zavidne novčane potvrde o uspehu, film je dobio i pozamašan broj nominacija za Oskara i Zlatni globus. Heath Ledger, koji je vrhunski dočarao lik Jokera, preminuo je pre premijere pomenutog filma, ali je posthumno dobio i Oskara i Zlatni globus. Nakon ovih, usledili su filmovi The Dark Knight Rises, Interstellar i brojni drugi.

Christopher Nolan nije samo reditelj i producent, on je mislilac i zabavljač, neko ko pri kreacii filma misli na apsolutno sve – čak i na najsitnije tehničke detalje, neke od njih registrujući potpuno nesvesno.

Upravo u obraćanju pažnje na te, naizgled ne toliko značajne sitnice, leži tajna njegovog uspeha. Tvrdeći da uvek može više, bolje i inovativnije, Nolan priznaje da nikada ne prestaje da uči, kako iz dobrih stvari tako i na svojim greškama.

Od svoje umetnosti, on pravi lucidan san koji se nikada ne završava, i baš zbog toga Nolanovi filmovi se – svi do jednog – mogu nazvati istinskim remek-delima.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!