fbpx
Aktuelno Biznis Lifestyle Preduzetništvo

Kraj jedne ere – Jeff Bezos se povukao sa čela Amazona

Jeff Bezos

„Irelevantnost je najveći neprijatelj.” Jeff Bezos

Jeff Bezos – čovek koji nas je naučio da uvek, uprkos svemu, verujemo u sopstvenu viziju, da sanjamo velike snove i da vredno radimo na njihovom ostvarenju. Bezos nas je naučio i da ne postoji nemoguće, već da je za ostvarenje ‘nemogućih stvari’ potrebno samo malo više vremena. Bezos je biznismen koji nas je uverio da je najbitnije iskoristiti sve prilike, preduzeti akciju i pokušati – bez obzira na ishod.

Zahvaljujući svojoj snalažljivosti, preduzimljivosti, otvorenosti i spremnosti na rizik – Bezos je danas najbogatiji čovek na svetu, potencijalno prvi trilioner, ali i neko ko menja svest, neko ko menja svet.

Ipak, svaka priča ima svoj početak i kraj. Njegova je počela 1994. u maloj garaži u Sijetlu, ostalo je istorija. Priča se doduše, ne završava, ali svakako dobija drugi oblik napuštanjem mesta generalnog direktora Amazona 5. jula 2021. godine. Realnost kakvu smo dugo znali više ne postoji.

Amazon

Ipak, promena je esencija uzbudljivog i kvalitetnog života, a Bezosu će pomenuta promena sasvim sigurno doneti nove poslovne poduhvate po kojima ćemo ga pamtiti.

Ono po čemu je svakako najpoznatiji jeste kao osnivač gigantske platforme online trgovne – Amazona – a prošlonedeljna vest da se povukao sa funkcije generalnog direktora, nakon 27 godina provedenih na čelu kompanije, začudila je mnoge.

Ovaj potez, Bezos je preduzeo kako bi se u potpunosti mogao posvetiti svom preduzeću Blue Origin. Ipak, Bezos planira da zadrži vlasnički udeo od 10,3 % u kompaniji, kao i mesto izvršnog predsednika upravnog odbora Amazona.

Novi izvršni direktor Amazona je Andy Jassy, koji se kompaniji pridružio 1997. godine, a trenutno vodi Amazonov sektor računarstva na cloudu.

Pored preduzeća Blue Origin, Jeff Bezos je vlasnik i Washington Posta. Njegova izuzetnost leži, pre svega, u neverovatnom preduzetničkom duhu koji ga je vinuo u najviše visine. Podsetimo se, Amazon je prvobitno poslovao kao mala onlajn knjižara, a tokom poslednje dve i po decenije razvio se u jednu od najvrednijih kompanija na svetu kojima se trguje na berzi, sa tržišnom kapitalizacijom od 1,7 biliona dolara.

Jeff Bezos sigurniji je nego ikada u svoje odluke i poslovne poduhvate, vredno radi na inovativnim idejama, a smatra da budućnost biznisa leži u personalizaciji. Ni pandemija ga nije usporila, naprotiv. Protekle godine svoj imetak uvećao je za 74 milijarde dolara na ukupno 189.

Šta mislite – da li će i koliko Bezosov potez imati uticaja na budućnost Amazona?

.

.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!