fbpx
Biznis Lifestyle Preduzetništvo

Gary Vaynerchuk – Najbitnije stavke preduzetništva

Gary Vaynerchuk

O Vaynerchuku je nepotrebno previše pisati, predstavljati ga, opisivati njegove biznis poduhvate, ludačka ostvarenja i milionska ulaganja. Jednostavno – Gary Vaynerchuk je biznis vođa novih generacija, mentor i inspiracija.

Mnogi ga osporavaju, mnogi drugi ga obožavaju, njegov pristup životu i poslu – direktno, bez zadrške i pardona, pravo u metu – ‘leži’ vam ili ne, ali ga ne možete ignorisati.

Gary godinama unazad gostuje kao govornik na mnogim biznis panelima širom sveta, a na jednom od njih pričao je o krucijalnim stvarima u vezi sa preduzetnišvom.

Predavanja je započeo rečenicom “Ne mislim da vas bilo ko može naučiti preduzetništvu”…

Kada je Vaynerchuk počinjao, preduzetništvo nije bilo “kul” – kao preduzetnik smatran si nekim ko se muči i pokušava nemoguće, smatran si ludakom koji se ne uklapa, ne pripada, ne snalazi u postojećem svetu i pokušava da sagradi svoj.

Prema Garyjevim rečima, svi mi želimo da budemo nešto, da postanemo nešto. Kada je reč o preduzetništvu, pravilo broj jedan jeste:

Najbitnije je da otkrijete šta je to nešto.

Zatim, nikako ne smete dozvoliti da vam neko proda svoju priču, svoju ideju vas, nikako ne smete dozvoliti da vas neko pravi onim što niste – a to čitav svet pokušava.

Rođen je u Belorusiji, sa tri godine dolazi u USA. Odrastavši u siromaštvu, Vaynerchuk je radio 90 sati nedeljno poslednjih 20 godina – a to smatra svojom prednošću.

Takođe, škola mu nije išla od ruke, tako da je rad bio jedina opcija.

Još jedna bitna stavka u vezi sa preduzetništvom je upravo to – čvrstina, nesalomivost, ne dozvoliti teškim situacijama da nas sputaju, naprotiv, moramo ih iskoristiti kao prednost.

Sledeća stavka je ulaganje, i samo ulaganje. 2007, Gary je uložio u Facebook, Twitter i Tumblr, ni ne sluteći koliko će internet danas biti veliki. Reskirao je sve ili ništa, iako tada sebe nije smatrao preduzetnikom – smatrao se borcem.

Gary Vaynerchuk

Još par bitnih saveta Garyja V, glase:

Takmičarski duh je dobar, uvek se trudite da budete bolji, drugačiji, jedinstvni.

Budite najbolji u onome u čemu ste dobri, i neka vas “boli uvo” ako niste dobri u bilo čemu drugom.

Ne dozvolite drugima da vam kažu ko ste.

Uložite sve u ono u čemu ste dobri.

Dozvolite sebi da promenite mišljenje.

Naučite da dobro funkcionišete u haosu.

Obratite pažnju kako se odnosite prema drugima. U poslu je bitan tim, bez obzira na to koiliko ste pametni ili bolji od ostalih – ukoliko se ne slažete sa drugima i pravite probleme, niste poželjni i bićete eliminisani iz posla i iz projekata.

Znajte da niste, i nemojte želeti da budete ni broj 2, ni 3, ni 4 – nego 1, i tako postavljajte sebe.

Takođe, razlika između ovih brojeva je što broj 1 ima “stomak” za razne stvari i što je čvršći, satkan od čelika, nezaustavljiv.

Kada imate startup, radite za tržište; a tržište nije briga koliko imate novca, koju školu ste završili niti ko su vam roditelji – već koja je vaša ideja i da li im koristi.

Najboljji trenutak za preduzetništvo je sad. Krenite odmah.

Ako sebe smatrate istinskim preduzetnikom, osvrnite se oko sebe, preduzmite nešto i shvatite da vam ideja koju imate može doneti milione, samo ako preduzmete akciju sada i iskorisitei trenutak.

Ideje ne znače ništa ukoliko ne počnete sa ostvarenjem istih.

Ideje nisu ništa, akcija je sve.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!