fbpx
Biznis Brendiranje Lifestyle Marketing

Kako da izgradite jak brend

brend

Da bi se stvorio jak brend, potrebno je pažljivo planiranje i veliko, dugoročno ulaganje. Uspešan brend je u suštini odličan proizvod ili usluga praćen kreativno dizajniranim i sprovedenim marketingom. Jedan od najsavremenijih brendova predstavlja – Google.

Kompaniju Google osnovala su 1998. godine dva studenta doktorskih studija sa univerziteta Stanford – Larry Page i Sergey Brin. Sam naziv pretraživača Google predstavlja igru reči googol – broj predstavljen jedinicom iza koje sledi 100 nula – što zapravo ukazuje na ogromnu količinu podataka online.

S obzirom na to da dnevno prima 200 miliona upita, kompanija je uspela da ostvari profit usredređujući se samo na pretraživanje i ne dodajući ostale usluge kao što su mnogi drugi portali učinili.

Kada je reč o brendingu, najvažniju veštinu profesionalnih marketara verovatno predstavlja njihova sposobnost da kreiraju, održe, unaprede i zaštite brendove. Brendiranje je postalo marketing prioritet. Uspešni brendovi kao što su Starbucks, Soni i Nike mogu da naplate veću cenu i pridobiju lojalnost.

Strategijski brend menadžment podrazumeva dizajn i iplementaciju marketing aktivnosti i programa da bi se izgradili i izmerili brendovi, kao i da bi se njima upravljalo, sve sa ciljem maksimalnog povećanja njihove vrednosti. Strategijski brend menadžment je proces koji obuhvala četiri osnovna koraka:

– Identifikovanje i pozicioniranje brenda

– Planiranje i implementacija marketing brenda

– Merenje i tumačenje performansi brenda

– Rast i održavanje vrednosti brenda

Ukoliko želite da izgradite jak brend, osvrnite se na neke od najjačih svetskih brendova i na njihove zajedničke karakteristike, a to su:

1. Brend nudi koristi koje potrošači zaista žele. Da li ste stalno usredsređeni na maksimalno poboljšanje iskustava kupaca u vezi sa proizvodom ili uslugom?

2. Relevantnost brenda je stalna. Da li pomno pratite ukuse vaših kupaca, aktuelne tržišne uslove i kretanja?

3. Strategija formiranja cena zasniva se na percepcijama vrednosti iz ugla potrošača. Da li ste cenu, trošak i kvalitet prilagodili tako da budu u skladu sa očekivanjima kupca ili da ih premaše?

4. Brend je dobro pozicioniran. Jeste li odredili neophodne u konkurentske elemente pariteta sa konkurentima? Jeste li odredili željene elemente razlikovanja koje možete da ostvarite?

5. Brend je konzistentan. Da li ste sigurni da vaši marketing programi ne šalju protivrečne poruke?

6. Portfolio i hijerarhija brenda su skladni. Da li korporativni brend može nesmetano da obuhvati sve brendove iz portfolija? Da li imate hijerarhiju brenda koja je dobro osmišljena i koja je lako razumljiva?

7. Brend koristi i koordinira čitav niz marketing aktivnosti sa ciljem izgradnje vrednosti. Jeste li iskoristili jedinstvene mogućnosti koje nudi svaki vid komunikacije, a istovremeno omogućili da značenje brenda bude predstavljeno na konzistentan način?

8. Menadžeri brenda znaju šta brend znači potrošačima. Znate li šta se kupcima dopada, a šta ne, kada je reč o vašem brendu? Da li ste na osnovu istraživanja napravili detaljne portrete ciljnih kupaca?

9. Brend ima odgovarajuću i stalnu podršku. Da li u potpunosti shvatate uspehe i neuspehe marketing programa pre nego što ih promenite? Da li se brendu daje dovoljna podrška u vidu istraživanja i razvoja?

10. Kompanija prati izvore vrednosti brenda. Da li ste sastavili izjavu o brendu u kojoj se definiše njegovo značenje i vrednost, kao I to kako sa njim treba da se postupa? Da li ste nametnuli jasnu odgovornost za praćenje i očuvanje vrednosti brenda?

Pomenuti su samo neki od najznačanijh faktora pri izgradnji i održavanju jakog, kvalitetnog brenda. Pratite ih i prilagodite svom brendu, svaku stavku čineći autentičnom i bliskom svom biznisu, svom senzibilitetu, i svojoj niši.

Izvor: Kotler/Keller, Marketing menadžment

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!