fbpx
Biznis Lifestyle Marketing

Copywriting – umetnost prodaje rečima

copywritting

O copywritingu je mnogo toga rečeno; mnoge lekcije su naučene, a mnoge još neotkrivene. Svakako, pomenuta veština sa sobom nosi brojne finese i zahteva temeljno utvrđivanje gradiva.

Šta je dobar prodajni tekst?

Da li isti treba svima da se sviđa ili ne? Kakvu reakciju treba da prouzrokuje?

Dobar copy je igra reči; reći mnogo sa malo, biti doziran kad treba, naći ‘žicu’, izazvati reakciju (pozitivnu ili negativnu), osvestiti, pokrenuti, pozvati na akciju, probuditi emociju. Sve u jednom, spontano i lako, a nikada pretenciozno. Nikada napadno i stvarajući pritisak. Jedno je sigurno, ukoliko su iskrene i autentične, vaše reči dopreće do pravih ljudi, prirodno i sa lakoćom.

U rečima je moć – one uzdižu, pokreću, povređuju ili usrećuju.
Reči izazivaju emociju, one inspirišu, motivišu, oslobađaju. Rečima se može manipulisati, a, kada je reč o biznisu i marketingu – odabir pravih, adekvatnih reči prodaje proizvod ili uslugu.

U skladu sa rečima koje odaberete da njima opišete neki proizvod ili uslugu, predstavljatete sebe ili svoj biznis. Reči su, zapravo, odlučujuć faktor, i zato je bitno da ih pažljivo birate. Neophodno je da razmislite pre nego što progovorite, ili napišete. Budite sažeti. Birajte reči koje imaju pozitivnu konotaviju. Ispričajte svoju priču.

Pričanje priče i prenošenje reči je vrsta umetnosti, jedinstvena veština.
Dobra priča prikazuje nečiji put, početak i kraj ali i prevaziđenu prepreku. U svoj svojoj jedinstvenosti, priča prikazuje kako se život menja. U pričanju priče postoji nešto drevno, tradicionalno, očuvano a samim tim i vredno.

I zato, u bilo kom poslu, deleći svoju uslugu ili proizvod – neophodno je da imate priču. Priču o prošlosti, o budućnosti, o posebnom putovanju.

copywritting

Reči, bilo štampane ili izgovorene (iako brojna istraživanja sugerišu da izgovorene imaju više efekta), poseban su pečat i, bez obzira na to koji alat birate da ih prenesete, zapamtite da je bitnije na koji način i sa kojom emocijom to radite jer, suština je uvek bitnija od forme.
Odlučite da li ono što pričate ili pišete treba biti korisno, primenjivo, zabavno – ili možda sva tri?
Odlučite šta pričom želite da postignete.

Kako napisati copy koji rezonuje sa idealnim klijentom?

Na koji način pisati za website, socijalne mreže, za bilo šta što publici, potencijalnim klijentima plasiramo na internetu, na način koji nam je blizak – bez osećaja da nekoga ubeđujemo u nešto?
Postoji samo jedan pravi put – a to je: vaše reči ne moraju biti savršene, već autentične i iskrene.

Opišite svoje usluge i proizvode na jedinstven i jasan način – koncizno i pravo u metu.
Sažeto objasnite koja je vizija proizvoda ili usluge, na koji način će isti potencijalno promeniti život kupca. Vizija nije obećanje, ali je nešto ka čemu vaš proizvod ili usluga stremi.
Nakon vizije, objasnite rezultate koji su već nekada dobijeni, podelite svoja i iskustva prethodnih klijenta i kupaca. Takođe, potrudite se da detaljno dočarate proces dolaska od starta do cilja – na koji način rešavate ljudima problem ili činite njihov život boljim.
Magija je u malim stvarima, u sitnicama – u svemu, pa tako i kada je reč o pisanju.
Vaš copy prodaće samo ako zaista verujete u ono što govorite. Vaše reči privući će ljude koji su za vas, a odbiti one koji to nisu.
I naposletku, a zapravo – na početku – dobri pisci mnogo čitaju, stoga, ukoliko želite da poboljšate copy sposobnosti i budete vešti u baratanju rečima, bacite se na čitanje.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!