fbpx
Aktuelno Biznis Ekonomija Novi trendovi

Kako uložiti u bitcoin?

Bitkoin

U jednom od prethodnih tekstova na Admedia portalu čitali ste o kriptovalutama, šta su one zapravo i kako je došlo do popularizacije ove, još uvek kontroverzne teme.
Danas, predstavljamo vam mali i sažet uvod o ulaganju u kriptovalute (kojih postoji preko 1000 vrsta, neke od njih su ethereum, ripple, bitcoin cash, litecoin, dash, neo, cardano, i naravno, najpopularniji – bitcoin, na kome će ovoga puta biti fokus).

Sve češće čujemo priče o sticanju enormnog bogatstva upravo zahvaljujući kriptovalutama. Ipak, pitanje je – kako i odakle početi.

Kriptovaluta, u ovom slučaju bitcoin, je digitalna valuta. Novac, različitih valuta, menjamo u menjačnicama. Na isti način, digitalni novac menja se u online menjačnicama.
Postoji nekoliko vrsta web sajtova koji predstavljaju online, virtualne menjačnice – neke od njih bolje funkcionišu za strano, američko tržište, dok uslovi za korišćenje istih u Srbiji nisu toliko povoljni.

Ukoliko na Google pretraživaču ukucate: cryptocurrency online exchange, dobićete niz virtuelnih online menjačnica, gde, uglavnom za dolare, možete kupiti bitcoin.
Različite online menjačnice imaju mnoštvo različitih pravila i uslova – odaberite onu koja vama najviše odgovara i registrujte se (jedna od trenutno najpoznatijih jeste Coinbase). Nakon toga, sledi kupovina bitcoina. Ova transakcija ista je kao i bilo koja druga, kada kupite bilo šta, sa kartice se skida određena količina novca… identično je i za bitcoin, sa vaše kartice biće skinut iznos koji ste odabrali da uložite (na nekim web sajtovima moguće je uložiti manji iznos poput 20 $, dok neke online menjačnice zahtevaju ulog veće količine novca, najmanje 200 $). Nakon toga, za iznos koji ste odredili dobijate količinu bitcoina koliku u tom trenutku, za pomenuti novac možete kupiti. Bitcoini koje ste kupili nalaze se u online menjačnici u kojoj ste se registrovali.

Sledeći korak je pravljenje online novčanika. Novac u ‘fizičkom’ svetu držimo u novčaniku; na isti način, i za online novac potreban nam je online, digitalni novčanik.
Isti ćete moći da napravite na različitim proverenim programima, a jedan od njih je aplikacija bitcoin wallet.

Nakon kreiranja digitalnog novčanika, online menjačnica prebacuje bitcoin u isti pritiskom na dugme withdraw i odabira željenog novčanika.

Naspram direktne kupovine na online tržištu, nalazi se drugi način dolaska do ove valute, a naziva se – rudarenje (mining), što predstavlja rešavanja određenih matematičkih algoritama od strane dobro opremljenih računara. Ovaj način svakako je kompleksniji i zahteva više znanja.

Vrednost kriptovaluta zavisi od ponude, potražnje i niza drugih faktora. Ulaganje je svakako određena vrsta rizika, ali uz malo sreće, razumevanja tržišta i pažljive, pametne kupoprodaje – dobici mogu biti enormni, stoga: iako se kriptovalute vode kao nestabilne valute jer se njihova vrednost menja na dnevnom nivou, ulaganje u njih može biti veoma isplativo. Svakako, ko ne reskira – ne profitira. Raspitajte se na vreme, ulažite pametno i reagujte brzo, jer je količina ovog digitalnog zlata ograničena.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!