fbpx
Biznis Liderstvo Lifestyle Preduzetništvo

Počni sa zašto – Simon Sinek

Simon Sinek

“Ljudi ne kupuju ono što radite, već kupuju zašto nešto radite.” Simon Sinek

U moru izuzetnih knjiga – kako drevnih literatura, tako i onih modernog doba, teško je suziti izbor na one prave, one najznačajnije. Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, ovoga puta – Počnite sa zašto, fenomenalnim štivom Simona Sineka.

Sinek je na biznis sceni već dugi niz godina, a kao autor, biznismen i motivator inspiriše mnoge.

Njegove knjige poput Beskonačna igra, Nađi svoje zašto, Lideri jedu poslednji, svetski su bestseleri, a Počni sa zašto; kako veliki lideri razmišljaju i inspirišu svoje okruženje, otkriće vam novu perspektivu, nove poglede na biznis, učiniće da vam se slože kockice koje nedostaju i pružiti jasnu sliku o modelu vašeg biznisa. Ukazaće vam pažnju na to gde grešite, osvestiti šta ne znate, na čemu treba dodatno da radite, i pomoći da bolje i detaljnije shvatite svoje klijente.

Simon Sinek (1973) rodio se u Vimbldonu, Engleska. Po obrazovanju je kulturni antropolog, a bavio se advertajzingom i konsaltingom, da bi danas postao jedan od najtraženijih motivacionih govornika na svetu. Sinek je tvorac koncepta pod imenom Zlatni krug, baziranog na akcentovanju jasnosti, disciplinovanosti i doslednosti u radu i životu. Redovno piše članke za renomirane magazine kao što su New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i The Huffington Post.
Simon Sinek trenutno je jedan od najtraženijih govornika na svetu. Njegov govor na video platformi TED je drugi najgledaniji svih vremena, sa preko 24 miliona pregleda.
Razlog za sve ovo je taj što Sinekova otkrića imaju neverovatan uticaj na uspeh bilo koje organizacije. On je primetio jednu veoma važnu stvar: često smo toliko opterećeni time ŠTA radimo i KAKO to radimo, da često zaboravimo ZAŠTO to radimo. Ako izgubimo iz vida taj krucijalni razlog, izgubićemo moć da budemo lideri i, što je još važnije, da inspirišemo one oko nas.

U knjizi Počni sa zašto,
Simon Sinek očiglednim i neumoljivim primerima pokazuje šta je zajedničko Apple-u, pokretu za ljudska prava Martina Lutera Kinga, vazduhoplovstvu SAD i braći Rajt – oni nikada iz vida nisu gubili svoje ZAŠTO, koje im je omogućavalo da inspirišu ljude oko sebe da rade ono što njih inspiriše. Jer, kako Sinek kaže, znanje se uvek može steći, ali jaka i iskrena inspiracija je najbolji put do stabilnog uspeha.

Pomenuti princip po kome je Sinek poznat – Zlatni krug – glasi:

Šta

Svaka organizacija na planeti zna šta radi, koji je proizvod ili usluga koju nudi

Kako

Neke organizacije znaju kako to rade, koji je odgovarajući način da se nešto postigne. Kako je ono što ih izdvaja, što ih odvaja od konkurencije

Zašto

Veoma mali broj organizacija zna zašto nešto radi. Zašto nije povezano sa novcem. Zašto je rezultat, svrha, uverenje, ono u šta verujemo i ono što nas pokreće. Zašto je razlog samog postojanja bilo koje organizacije.

Stavke Šta i Kako povezane su sa akcijom, a Zašto je povezano sa emocijom.

Zašto Simona Sineka jeste svakako zajednički trud individua kako bi svet učinili boljim mestom.

*Obavezno pogledajte i Sinekov TED Talk: How great leaders inspire action

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!