fbpx
Biznis Motivacija Preduzetništvo

Pojedi tu žabu – Brian Tracy

Dopunjeno izdanje planetarno popularne knjige ‘Pojedi tu žabu; 21 način da prevaziđete odugovlačenje i postanete efikasni u biznisu i privatnom životu’ dostupan je u svim knjižarama širom sveta.

‘Pojedi tu žabu!’ je metafora za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom – onim koji najrađe odlažete, a čije bi rešenje verovatno imalo najpozitivniji uticaj na vaš život.

Ova knjiga pokazuje vam kako da se latite tih kritičnih zadataka i organizujete svoj dan. Prestanite da odugovlačite i uradite mnogo više još danas!

Brian Tracy nudi vam 21 pravilo da prevaziđete odugovlačenje i postanete najefikasniji na svakom nivou ličnog razvoja. Pojedite „svoju“ žabu odmah! Ako ih imate dve, ili više – pojedite prvo onu naružniju.

Ključ sreće, zadovoljstva, velikog uspeha i lične snage i efikasnosti jeste sticanje navike da svakog dana prvo pojedete svoju žabu – redovno čitajte ova pravila i principe, sve dok ne postanu čvrsto ukorenjeni u vašem načinu razmišljanja i postupanja, i vaša blistva budućnost biće zagarantovana.

Admeda portal predstavlja vam nekoliko principa iz knjige:

Nadograđujte svoje ključne veštine

Nadograđivanje veština je jedan od najvažnijih principa lične produktivnosti. Naučite ono što treba da naučite kako biste mogli na najbolji mogući način da obavljate svoj posao. Što budete bolje jeli određenu vrstu žabe, veća je verovatnoća da ćete jednostavno ‘zaroniti’ u taj posao i završiti ga.

Jedan od glavnih razloga odugovlačenja je osećaj nepodesnosti, odsustvo samopouzdanja, ili nesposobnost u ključnim oblastima zadatka. Osećaj nemoći i nedostatka u samo jednoj oblasti dovoljan je da vas obeshrabri da uopšte krenete da radite taj posao.

Neprestano nadograđujte svoje veštine u svojim oblastima ključnih rezultata. Ne zaboravite da koliko god da ste dobri danas, vaše znanje i veštine zastarevaju velikom brzinom.

Nikada ne prestajte da učite


Brian Tracy

Jedna od tehnika upravljanja vremenom koja vam može biti od najveće pomoći da postanete bolji u svojim ključnim zadacima. Lični i profesionalni napredak je jedan od najboljih načina uštede vremena. Što ste bolji u ključnom zadataku, to ste više motivisani da odmah krenete da ga radite.
Što ste bolji, to imate više energije i entuzijazma. Kad shvatite da posao možete raditi dobro, lakše vam je da pevaziđete odugovlačenje i uradite posao brže i bolje nego u bilo kakvim drugim okolnosti. Jedna informacija ili jedna dodatna veština, može u ogromnoj meri unaprediti vašu sposobnost da posao uradite dobro. Identifikujte najvažnije stvari koje radite, a onda napravite plan da neprestano nadograđujete svoje veštine u ovim oblastima.

Ravnoteža nije stvar izbora

Jedna od najčuvenijih izreka starih Grka je ‘Umerenost u svim stvarima’. Potrebna vam je ravnoteža između posla i privatnog života. Morate postaviti prioritete na poslu i koncentrisati se na svoje najvažnije zadatke. U isto vreme, nikada ne smete izgubiti iz vida činjenicu da je razlog zašto radite brzo i efikasno, to da možete da uživate u kvalitetnijem životu kod kuće sa svojom porodicom.

Upravljanje vremenom je sredstvo da se dođe do cilja

Glavni razlog zbog koga razvijamo veštinu upravljanja vremenom je taj da možemo završiti sve što nam je zaista važno u poslu i oslobositi sebi što više vremena za to da u privatnom životu radimo sve što nam pričinjava zadovoljnstvo.

Svrha upravljanja vremenom – toga da pojedete žabu i uradite više za kraće vreme je da provodite više vremena sa ljudima do kojih vam je stalo, kao i da radite stvari koje vam pružaju najviše zadovoljstva u životu.

Uvek koristite metod ABCDE

Metod ABCDE je moćna tehnika za postavljanje prioriteta koju možete koristiti svakoga dana. Ova tehnika je toliko jednostavna i efikasna da može, sama po sebi, da vas učini jednim od najsposobnijih i najefikasnijih ljudi u vašoj okolini.

Moć ove tehnike leži u njenoj jednostavnosti. Evo kako ona funkcioniše: Počinjete sa listom svega onoga što morate uraditi za sledeći dan. Razmišljajte zapisujući na papiru. Nakon toga napišite A, B, C, D, E pored svake stavke na listi pre nego što počnete da obavljate svoj prvi zadatak. Stavka označena sa A se definiše kao nešto što je veoma važno, nešto što morate uraditi. Ukoliko imate više od jednog A zadatka, poređajte ih prema prioritetu, tako što ćete ih obeležiti sa A1, A2, A3 i tako dalje. Vaš zadatak A1 je najveća, najružnija žaba od svih.

Nastavak ABCDE metode i brojni drugi koisni saveti iz knjige ‘Pojedi tu žabu’, čekaju vas u nekom od narednih tekstova na Admedia portalu.

Izvor: Pojedi tu žabu, Brian Tracy

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!