fbpx
Biznis Motivacija Preduzetništvo

Zakon uspeha – ABCDE metoda

Uspeh

“Prvi zakon uspeha je koncentracija – da usmerite svu svoju energiju u jednu tačku i da idete direktno prema toj tački, ne gledajući ni desno ni levo.” Viljem Metjuz

U jednom od prethodnih tekstova na Admedia portalu, imali ste prilike da pročitate odlomak iz dopunjenog izdanja planetarno popularne knjige ‘Pojedi tu žabu; 21 način da prevaziđete odugovlačenje i postanete efikasni u biznisu i privatnom životu’. Knjiga obiluje izuzetnim biznis i životnim principima, a dostupna je u svim knjižarama širom sveta.

‘Pojedi tu žabu!’ metafora je za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom – onim koji najrađe odlažete, a čije bi rešenje verovatno imalo najpozitivniji uticaj na vaš život.

 Ova knjiga pokazuje vam kako da se latite tih kritičnih zadataka i organizujete svoj dan. Ipak, svaki princim ili metoda samo su to – princip i metoda, insformacija koja bez akcije nema učinka.

Informacija + akcija = transformacija; stoga sve pročitano u knjizi Briana Tracyja ima vrednost na vaš biznis i život, samo ukoliko pročitano primenite.

Prestanite da odugovlačite i uradite mnogo više već danas! Brian Tracy nudi vam 21 pravilo da prevaziđete odugovlačenje i postanete najefikasniji na svakom nivou ličnog razvoja – a jedna od lekcija jeste ABCDE metode.

ABCDE metod predstavlja moćnu i jednostavnu tehniku za postavljanje prioriteta, a možete ga koristiti svakodnevno. Ova tehnika je toliko jednostavna i efikasna da može, sama po sebi, da vas učini jednim od najsposobnijih i najefikasnijih ljudi u vašoj okolini.

Moć ove tehnike leži u njenoj jednostavnosti, a funkcioniše na sledeći način:

Počinjete sa listom svega onoga što morate uraditi za sledeći dan. Razmišljajte zapisujući na papiru. Nakon toga napišite A, B, C, D, E pored svake stavke na listi pre nego što počnete da obavljate svoj prvi zadatak. Stavka označena sa A se definiše kao nešto što je veoma važno, nešto što morate uraditi. Ukoliko imate više od jednog A zadatka, poređajte ih prema prioritetu, tako što ćete ih obeležiti sa A1, A2, A3 i tako dalje. Vaš zadatak A1 je najveća, najružnija žaba od svih.

Treba” naspram “mora”

Stavka označena sa B, definiše se kao zadatak koji treba da uradite – ali on ima blage posledice, to su, takozvani punoglavci u vašem životu.

To znači da neko može biti nezadovoljan ukoliko ne uradite neki od pomenutih zadataka, ali nije ni približno bitan kao zadatak A. Odgovaranje na telefonski poziv ili pregledanje maila spada u zadatak B.

Pravilo je da nikada ne bi trebalo da se bavite zadatkom B, a da vam zadatak A ostane nezavršen.

Nikada ne bi trebalo da vam punoglavac odvuče pažnju dok velika žaba čeka da bude pojedena.

Zadatak sa oznakom C definiše se kao nešto što bi bilo lepo da se uradi, ali što nema nikakve posledice, uradili vi to ili ne. Zadatak C podrazumeva telefoniranje prijatelju, kafu ili ručak sa kolegom ili završavanje nekih privatnig poslova tokom radnog vremena. Ovakve aktivnosti nemaju nikakav pozitivan uticaj na vaš poslovni život.

Zadatak označen sa D definiše se kao nešto što možete dati nekom drugom da uradi. Pravilo je da bi trebalo da date nekom drugom da uradi sve ono što ne morate da radite vi, tako da sebi možete osloboditi vreme za obavljanje zadatka A koji samo vi možete da uradite.

Zadatak E definiše se kao nešto što možete potpuno eliminisati, i što neće ništa posebno promeniti. To može biti zadatak koji je u nekom trenutku bio bitan, ali više nije relevantan ni vama ni nekom drugom. Često je to nešto što nastavljate da radite iz navike ili zato što uživate u tome. Ali svaki minut koji provedete radeći zadatak E je vreme koje ste oduzeli sebi za izradu zadatka A ili aktivnosti koja zaista može uticati na vaš život.

Krenite odmah u akciju

Ključ za uspeh metode ABDCE je taj što sada znate kako da disciplinujete sebe da odmah krenete da obavljate zadatak A1 i da nastavite da ga radite dok ne bude potpuno završen. Koristite snagu volje na nastavite dalje i ostanete na izradi tog zadatka, tog najvažnijeg, jednog jedinog koji tog trenutka obavljate.

Vaša sposobnost da razmišljate o svojoj listi zadataka i analizirate je i sposobnost da odredite svoj zadatak A1 je odskočna daska za više nivoe postignuća i za veće samopouzdanje, samopoštovanje i lični ponos.

Šta čekate? Pojedite tu žabu što pre!

Izvor: Pojedi tu žabu, Brian Tracy

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!