fbpx
Biznis Lifestyle Preduzetništvo

Frilenser ili preduzetnik?

frilenser

Seth Godin – preduzetnik, autor, marketing mag, govornik; osoba koja inspiriše, motiviše i podstiče nas da postižemo velike stvari, da ostvarujemo značajne ciljeve. Seth Godin je neko od koga se, pre svega, može mnogo toga naučiti; i to ne bilo šta, već vredne informacije koje nam, ukoliko krenemo u akciju, mogu doneti izuzetne, transformativne rezultate.

Godinov blog jedan je od najpopularnijih blogova današnjice, a napisao je i 20 knjiga koje su bestseleri (The Dip, Linchpin, Purple Cow, Tribes, and What To Do When It’s Your Turn (And It’s Always Your Turn), samo su neke od njih).

Jedan od njegovih značajnih projekata jeste i podkast Startup School, a tema jedne od epizoda bila je razlika između frilensera i preduzetnika.

Da li sebe smatrate jednim ili drugim, možda oba istovremeno?

Da li znate koja je razlika?

Otac Setha Godina bio je sjajan instruktor hokeja na ledu. Iako Godin nije bio preterano zainteresovan za sport, otac je želeo da ga učini boljim u tome, gotovo ga forsirajući da trenira hokej i izađe iz svoje zone komfora, da se okuša u nečemu u čemu nije dobar.

Prema rečima Godina, u timu je bio bez sumnje najgori, ali i najpametniji, konstantno nalazeći načine da nadomesti svoj sportski netalenat. Iz hokejaške epizode naučio je sledeće:

1. Bitno je da znaš šta treba da radiš

2. Bitno je da si sposoban da to i uradiš

3. Bitno je da ti je stalo dovoljno da bi pustio nekog da te udari (hokej na ledu, u određenim trenucima može biti prilično agresivan sport)

Seth Godin shvatio je da se tri gorepomenuta saznanja mogu aplicirati na bilo koji biznis, te su mu oni bili vodilja kroz preduzetničke vode.

Svaka industrija je izbor za sebe. Svaki biznis nosi određene odluke, ali dobra vest je da sami biramo. Dakle, da li želite da budete preduzetnik ili frilenser? Možete biti oba istovremeno, većina su frilenseri, dok uporedo grade sopstveni biznis, polako ali sigurno se upuštajući u preduzetničke vode. Ipak, bitno je znati razliku, a ona je sledeća:

Frilenser je osoba koju ljudi plate, a ona odradi posao. Ukoliko ga uradi, dobiće dogovorenu svotu novca; ukoliko ga ne uradi, novca neće biti. Dakle, reč je o aktivnom radu, za druge.

Sa druge strane, preduzetnici mogu platiti nekoga da radi za njih, ali su istovremeno i šefovi, i zaposleni, oni vode biznise veće od njih samih, obavljajući brojne funkcije, snoseći kompletnu odgovornost.

Preduzetnici nose celokupan biznis (svoj biznis) na svojim leđima.

Disciplina je da ono što izdvaja preduzetnike od, ne samo frilensera, već od bilo koga drugog.

Preduzetnici nalaze način da skaliraju biznis, da oforme sistem koji će raditi za njih. Da oforme sistem koji će besprekorno raditi, čak i bez njih.

Frilenser radi posao, ali ne gradi organizaciju, nema sistem.

Preduzetnici su, takođe, spremni da reskiraju, spremni da gube, spremni su da izgube sve i krenu ispočetka, spremni su da naprave strukturu posla, imaju znanje iz više oblasti, udaraju snažnu bazu, temelj, gradeći mašineriju koja, ukoliko je dobro izgrađena, može uspešno funkcionisati bez njih.

Prema rečima Setha Godina, sopstveni biznis ima bezbroj različitih ukusa. Preduzetnici, nesumnjivo, neretko okuse onaj gorak, ljut, kiseo, neprijatan. Preduzetnici su spremni da okuse sve, kako bi došli tamo gde su krenuli, snažnog fokusa, bez distrakcija, živeći svoju svrhu.

U koju grupu vi spadate? Za šta god da se odlučite, bitno je da budete usaglašeni sa svojom odlukom. Biti frilenser i biti preduzetnik donose sa sobom određenu slobodu, slobodu da radite kako želite, kada želite, sa kim želite. Donose moć izbora, ali svakako, na drugačije načine.

Nema pravog i pogrešnog odgovora, dobrog ili lošeg izbora; najbitnije je samo da tačno znate šta je ono što želite – kako u biznisu, tako i u životu.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!