fbpx
Biznis Marketing Preduzetništvo

Elementi brenda

brending

Brend je sve ono što ste vi ili vaš proizvod. Brend je lepak vas i vaše ciljne publike.

Brend je ono što se pamti, ono što prodaje. Brend je ono što stvara lojalnost potrošača.

Bivši profesor marketinga na kalifornijskom univerzitetu Berkeley, posmatra vrednost brenda kao skup pet kategorija aktive i pasive koje su povezane sa brendom i koje dodaju ili oduzimaju vrednost koju proizvod ili usluga obezbeđuju kupcima. Pomenute kategorije aktive su: lojalnost brendu, svest o brendu, percipirani kvalitet, asocijacije brenda i ostala vlasnička imovina kao što su patenti, robne marke i odnosi u kanalu.

Takođe, Aker smatra da je za izgradnju brenda posebno bitan koncept identitet brenda – jedinstven skup asocijacija koje ukazuju na to šta brend podrazumeva i šta obećava kupcima.

Identitet brenda sastavljen je od 12 dimenzija koje svrstava u 4 perspektive: brend kao proizvod, brend kao organizacija, brend kao osoba i brend kao simbol.

Takođe, istaživanja pokazuju da se snaga brenda meri kroz 4 stavke:

Prisutnost Da li ljudi znaju za brend?

Relevantnost Da li brend nešto nudi?

Performans Da li to što nudi može da ostvari?

Prednost Da li brend nudi nešto bolje od drugih?

Stvaranje veza Neuporedivo je bolji od drugih.

Elementi brenda, kako ih definiše knjiga autora Kotlera i Kellera, Marketing menadžment, su sva sredstva koja mogu poslužiti da identifikuju i diferenciraju brend. Jaki brendovi uglavnom obuhvataju nekoliko elemenata brenda, kao na primer Nike i njihov čuveni slogan Just Do It.

Pomenuta knjiga, i sigurno, jedno od najznačajnijih marketing štiva, navodi 6 kriterijuma po kojima se biraju elementi brenda, a oni su:

1. Pamtljivost. Koliko je lako pamtiti element brenda? Koliko se lako prepoznaje? Da li to važi za kupovinu i potrošnju? Krakta imena kao što su Tide, Crest, Puffs mogu da budu od pomoći?

2. Značenje. Do koje mere je element brenda kredibilan i sugestivan u odnosu na datu kategoriju? Da li sugeriše nešto o komponenti proizvoda ili vrsti osobe koja bi mogla da koristi brend?

3. Dopadljivost. Koliko potrošači smatraju da je element brenda estetski privlačan? Da li je on u osnovi dopadljiv vizuelno, verbalno ili na druge načine? Da li ime brenda podstiče maštu?

4. Prenosivost. Da li element brenda može da se koristi za uvođenje novih proizvoda u istim ili različitim kategorijama? Do koje mere element brenda uvećava vrednost brenda u različitim geografskim područjima i tržišnim segmentima?

5. Prilagodljivost. Da li se element brenda može prilagoditi ili aktualizovati?

6. Zaštita. U kojoj meri se element brenda može pravno zaštititi? U kojoj meri se može konkurentski zaštititi? Može li se lako kopirati?

Elementi brenda mogu imati brojne značajne uloge u izgradnji kvalitetnog brenda. Oni treba da se lako prepoznaju, treba da budu deskriptivni i ubedljivi. Za vrednost brenda veoma su bitne i asocijacije koje utiču na dopadljivost i privlačnost elemenata brenda.

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!