fbpx
Biznis Lifestyle Preduzetništvo

Tonny Robbins – 8 lekcija o životu i novcu

Pokušaj da ne postaneš čovek od uspeha, već čovek od vrednosti” Albert Einstein

Od biznismena i autora Tonnyja Robbinsa – iz njegovih knjiga i predavanja – možemo naučiti mnogo toga. Ipak, jedna od bitnih lekcija kada je reč o novcu glasi: istinsko bogatstvo jeste kada smo u mogućnosti da damo bez brige i bez straha. Jedna od njegovih knjiga “Money: Master the Game” uči nas o praktičnim stvarima kada je reč o investiranju, kao i o filozofiji iza novca. Predstavljamo vam 8 lekcija Tonnyja Robbinsa o životu i novcu.

1. V2MOM

Koncept koji Robbins predstavlja u svojoj knjizi jeste V2MOM, a znači sledeće:

 • Vision (Vizija) – Šta je ono što zasta želim?
 • Values (Vrednosti) – Šta je bitno u vezi sa tim šta želim?
 • Methods (Metode) – Kako da dobijem ono što želim?
 • Obstacles (Prepreke) – Šta me sprečava da bih postigao to što želim?
 • Measurements (Metrike) – Na koji način merim da li uspevam u onome što želim?

2. Nije sve u novcu

Biti “bogat” ne znači imati mnogo novca. Ipak, mnogi traže novac da bi kreirali život kakav žele – jer novac je jednako sloboda. Jedna od grešaka koje pravimo jeste misao da samo velike količine novca znače slobodu, što nije uvek tačno. Mnogi bilioneri su izuzetno bogati, finansijski stabilni – ali su robovi svojim korporacijama i svom poslu. Većina njih nema slobodu da radi šta hoće, kad hoće, uslovljeni su svojim biznisom. Stoga, da bismo kreirali život kakav želimo nije neophodno da imamo velike količine novca – već da shvatimo koliko novca zadovoljava naše potrebe, i koliko je nama potrebno za lagodan život koji podržava naš životni stil.

3. Šta je najgora investicija?

Najgora investicija, navodi Tony Robbins, jeste da zamenimo svoje vreme za novac. Prema njegovim rečima – uvek možete zaraditi više novca, a nikada ne možete dobiti više vremena. Takođe, izgubljeni novac uvek se može povratiti i nadoknaditi, dok se izgubljeno vreme nikada ne može vratiti.

“Ne mogu da priuštim da traćim vreme na zaradu novca.” Jean Louis Agassiz

“Moje omiljene stvari u životu ne mogu se kupiti novcem. Jasno je da je najdragoceniji resurs koji svi imamo – vreme.” Steve Jobs

Postoje načini da se oslobodite povezanosti vremena sa novcem. Takođe, uvek razmišljajte u smeru u kom možete da zamenite svoj novac za više vremena. Nikada ne poklanjajte svoje vreme besplatno, osim ukoliko ga dajete nekome do koga vam je istinski stalo.

4. Tajna finansijskog bogatstva

“Ovo je cela tajna: zarađuj više, troši manje, automatizuj proces” Tony Robbins

Pomenut koncept veoma je jednostavan, da biste postali finansijski bogati potrebno je da shvatite na koji način možete zaraditi više novca – a ovo se postiže tako što dajete više vrednosti sebi i drugima. Nakon davanja vrednosti, smislite način kako da prodate proizvod ili uslugu.

Nakon toga, počnite da trošite manje. Prestanite da konstantno kupujete nove stvari – novu odeću, nove gedžete, nov stan, nov auto… Zastanite i razmislite šta vam je zaista potrebno, postavite prioritete.

Tonnyja Robbinsa

Razmislite na koji način možete uraditi sledeće:

 1. Povećati prihode
 2. Smanjiti rashode
 3. Automatizovati ih

5. Koje su vaše osnovne potrebe, šta su prioriteti?

Prema mišljenju Tonyja Robbinsa, ovo su neke od ljudskih potreba:

 1. Komfor i predvidivost: Osećaj sigurnosti (emocionalne, finansijske, fizičke).
 2. Neizvesnost i raznovrsnost: Uzbuđenje, zabava, promene u životu. Ne raditi jedno isto iznova i iznova, svaki dan.
 3. Značaj: Osećati da ono što radimo ima svrhu – da pomaže drugima i čini njihov život boljim.
 4. Ljubav i povezanost: Osećaj da smo voljeni, i da volimo druge.
 5. Rast: Da neprestano učimo, rastemo, poboljšavamo se; da imamo čemu da se radujemo u budućnosti.
 6. Doprinos: Kako Tony Robbins navodi, “Tajna življenja je u davanju.” Šta je ono što možete dati drugima – znanje, mudrost, životna iskustva, novac, umetnost, proizvod, informaciju, uslugu?

Ukoliko ispunimo ovih 6 ljudskih potreba nikada se nećemo osećati anksiozno, usamljeno ili tužno. Ako se fokusiramo na njih, bićemo srećni, zadovoljni, ispunjeni i od koristi drugima. Pre svega, bićemo bogatiji – u svakom smislu.

6. Ne takmičite se

“Onog dana kada prestaneš da se trkaš, shvatićeš da si pobedio u trci.” Bob Marley

Novac nije takmičinje niti trka. Svako ima drugačije apetite, drugačiji stil života, drugačiju viziju uspeha, kao i drugačije ciljeve. Ne poredite svoj bankovni račun niti svoj uspeh sa bilo čijim.

Jedina osoba od koje treba da se trudite da budete bolji, jeste osoba koja ste bili juče.

Stoga, budite sami arhitekta svog života i biznisa, u skladu sa sobom i svojim životnim stilom – nikada se ne obazirući na druge. Imajte svoje vrednosti, pratite svoju viziju.

Ostanite fokusirani na sebe i na svoj napredak, i sasvim sigurno nećete imati vremena da se bavite drugima.

7. Ubrzajte proces

“Ukoliko se čini da imate sve pod kontrolom, ne idete dovoljno brzo.” Mario Andretti

Život je kratak. Ne radite sporo, ne razmišljajte sporo. Budućnosti je neizvesna stoga živite sada, donosite odluke odlučno i brzo, ne stagnirajte, ne razmišljajte previše, ne analizirajte i ne plašite se.

Ukoliko želite da budete bogati, budite spremni da gubite. Takođe, naučite da svakodnevno cenite ono što imate, umesto da konstantno tražite ono što nemate. Kada ste srećni i zahvalni tu gde jeste, život će vas sasvim sigurno nagraditi.

8. Neprestano se krećite

“Život je kao bicikl. Da biste održali balans, morate se nepresteno kretati.” Albert Einstein

Ukoliko stagniramo i prestanemo da se krećemo – umrećemo. Sa ljudima je slično kao sa ajkulama, kada ajkule prestanu da plivaju – potonu na dno okeana i završe svoj životni vek.

Kada je reč o kreiranju vrednosti za sebe i druge, morate se konstantno pomerati napred. Morate rasti, razvijati se, kao individua i kao biznis, morate biti inovativni, smišljati nove ideje, više čitati, više učiti – konstantno, bez prestanka. To je jediti način da uspete u životu i na tržištu. Što je najbitnije – morate biti željni napretka, morate biti motivisani na učenje i rad na sebi. Neophodno je ne miriti se sa činjenicama, već raditi na kreiranju života po svojoj meri. To ćemo postići maksimalnim iskorišćavanjem svega što nam je dato.

I za kraj, razmislite… koja je vaša definicija uspeha, šta za vas znači – biti bogat?

Portal

Komentariši

Kliknite Ovde Da Postavite Komentar

Pridružite se našoj zajednici i čitajte nas prvi!